LASTEN VOIMISTELUTUNTIEN TUNTIKUVAUKSET

Gymmix mini 3-4v ja Gymmix 5-6v

Vauhdikkailla tunneilla harjoitellaan joukkuevoimistelun, akrobatian, telinevoimistelun ja rytmisen voimistelun perusliikkeitä. Nopeus, notkeus, koordinaatio ja kehonhallinta kehittyvät hauskojen ja innostavien harjoitteiden kautta. Voimistelukipinän syttyessä voi tunnilta suunnata helposti joukkuevoimistelun, rytmisen voimistelun tai temppuakron pariin. Tunnit sopivat pojille ja tytöille.

Joukkuevoimistelu 3-4v, 5-6v, 7-8v ja 9-11v

Joukkuevoimistelu on kaunis ja monipuolinen taitolaji, joka kehittää liikkuvuutta, voimaa, hyvää koordinaatiota, rytmitajua sekä ilmaisua ja eläytymistä. Laji koostuu vartalonliikkeistä, käsi- ja jalkaliikkeistä, hypyistä, tasapainoista ja akrobatiasta. Musiikki ja voimistelun liikesarjat muodostavat yhtenäisen taiteellisen ja urheilullisen kokonaisuuden.

Joukkuevoimistelun harrastetunneilla opitaan lajin perusliikkeitä, venytellään ja harjoitetaan mm. nopeutta ja vartalonhallintaa. Tunnit antavat hyvän pohjan siirtyä jatkossa myös joukkuevoimistelun valmennusryhmiin.

Alle 11-vuotiaiden joukkuevoimistelussa voidaan valita oman ikäluokan viikkoharjoituksen lisäksi oheisharjoituksia, kuten Stara-tunnit (ks. alla) esiintymään haluaville, rytminen voimistelu, baletti tai joitakin muita seuran suosituista lasten tunneista.

Stara 3-4v, 5-6v, 7-8v, 9-11v

Joukkuevoimistelun Stara-ryhmät  on tarkoitettu voimistelun maailmasta innostuneille ja esiintymään haluaville tytöille, jotka osallistuvat kerran viikossa myös oman ikäluokkansa joukkuevoimisteluharjoituksiin. Stara-tunnin lisäksi on mahdollista valita myös muita oheisharjoituksia. Normaalin kausimaksun lisäksi Stara-tunnista tulee lisäkustannuksia koreografiasta, osallistumismaksuista Stara-tapahtumiin ja mahdollisista lisäharjoituksista (n. 40e/kausi). Esiintymisiin hankitaan myös yhteiset esiintymisasut, joista voi tulla lisäkustannuksia.

”Stara-tapahtumat ovat voimistelutapahtumia noin 7–12-vuotiaille voimistelijanaluille. Tapahtuma on harrastevoimistelijoiden tilaisuus esiintyä ja näyttää kauden aikana opittuja taitoja yleisölle. Kilpavoimisteluun tähtäävät voimistelijat ja ryhmät taas voivat Stara-tapahtumissa harjoitella kilpailutilanteessa esiintymistä ennen varsinaisiin lajin kilpailusarjoihin siirtymistä. Stara-tapahtumissa voi esittää voimisteluohjelman, liikesarjan tai tanssiesityksen joko yksin tai yhdessä. Voimistelun Stara-tapahtumissa esiintyjät saavat suorituksestaan palautteen sekä mitalin tai muun palkinnon.” (Suomen Voimisteluliitto.)

Minirytminen 5-7v

Rytminen voimistelu on joukkuevoimistelun sisaruslaji, jossa pääpaino on yksilövoimistelussa. Perusvoimistelupohja on lajeilla yhteinen, mutta rytmisessä voimistelussa korostuu enemmän välineiden käsittely. Minirytminen on rytmisen voimistelun tunti 5-7-vuotiaille, jossa harjoitellaan voimistelun perustekniikan lisäksi rytmisen voimistelun nk. merkkiliikkeitä (pronssimerkki) sekä välinetekniikan alkeita rytmisen voimistelun välineillä kuten narulla, pallolla, vanteella ja nauhalla.

Rytminen voimistelu yli 7v alkeis, jatko, kilpa

Yli 7-vuotiaiden rytmisen voimistelun tunnit on jaoteltu taito- ja kokemustason mukaan seuraavasti: Alkeistunti on suunnattu lajia aloittaville harrastajille ja siellä harjoitellaan välinetekniikan lisäksi myös esimerkiksi rytmisen voimistelun pronssi- ja hopeamerkin liikkeitä. Jatkoryhmässä harjoitellaan esitysohjelmaa Staralle ja valmistaudutaan jo kilpailuihinkin mm. merkkiliikesuoritusten kautta (pronssi- ja hopeamerkki). Kilparyhmässä tähdätään sitten jo luokkakilpailuihin (lähinnä luokat 1 ja 2). Kilparyhmässä voimistelevat kuuluvat lähtökohtaisesti myös johonkin joukkuevoimistelujoukkueeseen, jotta kilpailuihin riittävä perusvoimistelun tason on mahdollista saavuttaa.

Ryhmien vastuuvalmentaja ohjaa tarvittaessa jokaisen voimistelijan sopivan tasoiseen ryhmään.