EtusivuAjankohtaistaUutisetBlogiMatkalla Gymnaestradaan #6 – Aikuisten kenttänäytös

Matkalla Gymnaestradaan #6 – Aikuisten kenttänäytös

Blogi

Kirkkaat vedet

Mitä mieleesi tulee voimistelun suurtapahtumista? No tietysti upeat kenttänäytökset, joissa sadat voimistelijat liikkuvat sulavasti vaikuttavan musiikin tahtiin upeista muodostelmista toiseen, samalla tehden haastavia liikkeitä näyttävissä asuissa. Tätä kaikkea on luvassa aikuisten ”Kirkkaat vedet” -kenttänäytöksessä, johon Gymnaestrada Tampereella osallistuu noin 1100 voimistelijaa. Vesiaiheisen teeman ytimessä on valtameren ikuinen liike, joka on – kuten voimistelijallakin – virtaavaa, vahvaa, voimakasta ja välillä tyyntä. Valtamerissä kelluu nykyisin myös tonneittain muoviroskaa pilaamassa merien puhtautta. Tämäkin ajankohtainen teema näkyy Tampereella kenttäohjelmassa. Pakilan Voimistelijoilta osallistuu ”Kirkkaat vedet” -kenttänäytökseen lähes 30 eri ikäistä ja voimistelutaustaltaan erilaista naista.

Yksi PNV:n osallistujista on Jonna Kyllönen, jolla on voimistelun suurtapahtumista taustaa nuoruusvuosilta mm. vuoden 1990 Suurkisoista sekä pienten lasten ohjaajana vuoden 1996 SYKE 100- tapahtumasta. Voimistelun kipinä on säilynyt kaikki nämä välivuodet ja nyt Jonna päättikin lähteä taas itse mukaan kokemaan voimistelun riemua: ”Viime kesänä huomasin Voimisteluliiton mainostavan tulevaa Gymnaestrada-tapahtumaa Tampereella ja sain idean että nyt pitää päästä mukaan! Innostin mukaan myös siskoni, jolla on vuosien takaa samanlaista kokemusta ohjaamisesta ja esiintymisistä voimistelutapahtumissa.”

Pakilan Voimistelijoiden ryhmän Jonna löysi PNV:n kesäjumppien kautta ja valmistavat treenit alkoivat jo viime vuoden syksyllä. Tällöin aloitettiin pienemmällä ryhmällä tanssillisen voimistelun perusteista. Kevätkaudella ryhmään tuli mukaan paljon kokeneita, taitavia naisia ja koreografian opettelu pääsi todenteolla vauhtiin. Koreografiaa on tehty pienissä palasissa, liike ja osio kerrallaan ja vähitellen koko ohjelma on tullut tutuksi. Harjoituksissa on käytetty apuna myös videointia, mistä on ollut apua ohjelman liikkeiden ja kuvioiden opettelussa. ”Meillä on ollut mahtava ryhmä kokeneita naisia. Jokainen on auttanut ja kannustanut toisiaan ja treeneissä on ollut iloinen tekemisen meininki”, iloitsee Jonna. Harjoitukset ovat sujuneet mainiosti ja ryhmä onkin hyvässä vauhdissa kohti Tamperetta. ”Erityiskiitos tästä ohjaajallemme Sarille, joka on tarkka ja osaava ja saanut ryhmämme loistamaan”.

PNV:n ryhmän ohjaajana toimii kokenut voimistelija ja ohjaaja Sari Turunen. Sarilla on pitkä tausta Pakilan Voimistelijoissa, sillä hän on aloittanut meillä satujumpassa jo kaksivuotiaana! Voimistelusta tuli Sarille tärkeä harrastus ja vuosien varrella hän onkin ollut monessa mukana. Muistoja on kertynyt niin lapsuuden kesäleireistä, kilpailuista ja Suurkisoista kuin myöhemmin Pakilan Voimistelijoiden johtokunnan työskentelystä ja ohjaamisesta.

Pienestä pitäen Sari on ollut mukana myös voimistelun suurtapahtumissakin, ”Jo lapsuuden Suurkisoissa olin mukana kenttäohjelmissa”, kertaa Sari. Mieleen on jäänyt ensimmäinen World Gymnaestrada Zurichissä vuonna 1982, jossa hän oli mukana esittämässä äskettäin edesmenneen koreografi Raija Riikkalan ihailua herättänyttä ”Suomen suvi” -ohjelmaa. Vuodesta 1999 Sari onkin sitten ollut mukana jokaisessa kansainvälisessä Gymnaestrada-tapahtumassa sekä ohjaajana että esiintyjänä.

Palkitsevinta on, kun huomaa, ettei voimistelijan tarvitse enää keskittyä yksityiskohtiin vaan hän pystyy heittäytymään liikkeen vietäväksi

Kenttäohjelmien ohjaaminen on Sarille erityisen mieluisaa. Mukana on aina innostuneita ja sitoutuneita osallistujia. Kirkkaat vedet-ohjelmassa erityisen hienoa on se, että ohjelmassa tulee harjoiteltavaksi tanssillisen voimistelun perusasioita, esimerkiksi virtaavuutta ja dynamiikan vaihteluita. Sari summaakin asian upeasti: ”Kenttäohjelman opettamisessa nautin koko matkasta kohti esitystä. Kokonaisuus muodostuu pieni pala kerrallaan. Palkitsevinta on, kun huomaa, ettei voimistelijan tarvitse enää keskittyä yksityiskohtiin vaan hän pystyy heittäytymään liikkeen vietäväksi”.