EtusivuAjankohtaistaUutisetBlogiValmentajan työ voimistelusalin ulkopuolella

Valmentajan työ voimistelusalin ulkopuolella

Blogi

Mitä valmentajan työhön kuuluu voimistelusalin ulkopuolella?

Valmentajien ja erityisesti joukkueiden vastuuvalmentajien työstä melko suuri osa tapahtuu harjoitussalin ulkopuolella. Koko kauden aikana näitä tehtäviä on todella paljon ja vastuuvalmentajan tehtävät myös vaihtelevat paljon kauden vaiheesta riippuen. Alla on esimerkki vastuuvalmentajan työviikosta yhden joukkueen osalta tavallisena viikkona syyskuussa, kun mitään erityistilanteita tai -tapahtumia ei ollut.

Maanantai

Kausi- ja jaksosuunnitelmat on tehty jo aiemmin, mutta tarkennuksia harjoitussuunnitelmiin tehdään vähintään pari kertaa viikossa. Muutostarpeet ovat tulleet esiin normaaliharjoituksissa, kun jokin asia ei ole sujunutkaan ihan suunnitellusti sekä muiden valmentajien ja tuomarien antamasta palautteesta. Nyt maanantaina aloitetaan vaikeimpien muutosten harjoittelu, jotta niiden kertaamiseen on viikon ja kauden aikana useimpia mahdollisuuksia. Muiden tehtävien muutosten harjoittelu ajoitetaan loppuviikolle niin, että kaikki yksityiskohdat ehditään käydä viikon aikana läpi.

Illalla on harjoitukset, joissa vielä nähdään paremmin, toimivatko muutokset myös käytännössä. Jos eivät, asiaan reagoidaan saman tien harjoituksen yhteydessä. Onneksi rutiinia on jo sen verran paljon, että ratkaisuvaihtoehtoja syntyy luovasti tilanteen ollessa käsillä.

Tiistai

Vapaapäivä ja valmentajan akkujen latausta.

Keskiviikko

Keskiviikkona on vuorossa maanantain harjoituksissa otettujen videoiden läpikäyminen: Tuleeko esiin jotain, mitä itse harjoituksessa ei huomannut? Mitkä asiat osataan jo hyvin, missä on haasteita? Onko jollain yksittäisellä voimistelijalla epäselvyyksiä, joita on hyvä tarkistaa vielä illan harjoituksissa ihan erikseen? Maanantaina tehty ohjelmaharjoittelusuunnitelma kantaa hyvin myös tämän päivän harjoitukseen. Sen sijaan alkuverryttelyä pitää miettiä erikseen. Mitkä leikit harjoittaisivat tasonvaihdoksia, joihin olisi hyvä saada ketteryyttä vielä lisää? Ja mitkä asiat ovat päällimmäisenä tällä hetkellä jalkatekniikan harjoittelussa – otetaanko lämmittelyyn enemmän päkiäkorkeuden harjoittelua vai nilkan ojennuksen harjoittelua hyppyjen vauhdinotoissa?

Ennen illan harjoituksia tulee muutama joukkueen toimintaan liittyvä viesti, jotka vaativat reagointia. Harjoitukset sujuvat hyvin ja suunnitellusti.

Torstai

Aamulla on hoidettavana muutama asia, jotka liittyvät ikäkauden valmentajien yhteistyöhön seurassa. Samalla edellisen päivän harjoitusvideot käydään läpi ja viestitään joukkueen voimistelijoille parista tärkeästä muistettavasta asiasta. Klo 12 avautuu erään tulevan kilpailun ilmoittautuminen ja silloin vastuuvalmentajan pitää olla nopea ilmoittautumisen tekemisessä, jotta joukkue varmasti mahtuu kilpailuun mukaan.

Perjantai

Tänään joukkueen harjoituksesta vastaa muu valmennustiimi. Vastuuvalmentajalle tämä tarkoittaa ohjeistusten kirjoittamista heille. Harjoitussuunnitelma pitää tällöin kirjoittaa tarkemmin auki kuin harjoituksessa, jonka vastuuvalmentaja pitää itse, jolloin voi luottaa osittain omaan muistiinsa. Vaikka muukin valmennustiimi on todella pätevä, nyt pitää olla tarkempi esimerkiksi kaikkien muutettujen ohjelmalaskujen auki kirjoittamisessa. Samoin kirjoitetaan selkeästi se, minkälaisiin asioihin ohjelmasta harjoiteltavassa osiossa kannattaa keskittyä. Joskus on tärkeää, että kaikki oppivat laskut, joskus taas vaikka se, että alkuviikosta tarkasti harjoitellut ojennukset näkyvät edelleen liikkeissä. Tällä kertaa keskitytään siihen, että liikepuhtautta saadaan eteenpäin. Myös alkuverryttelyn ja lopun voimaharjoittelun tarkempi painotus ja toteutustapa käydään läpi.

Joukkueen yhteiseen WhatsApp-ryhmään tulee illan harjoituksesta video, joka on erityisen tärkeä katsoa tarkasti läpi, jotta pysyy selvillä joukkueen kehityksestä myös sellaisessa harjoituksessa, jossa ei itse ole ollut mukana. Myös valmentajaryhmässä viestitään siitä, miten harjoitus sujui.

Lauantai

Valmentajalla on vapaapäivä.

Sunnuntai

Illalla on edessä harjoitukset. Tässä vaiheessa käydään läpi viikolle maanantaina asetetut tavoitteet – ollaanko suunnitellussa pisteessä vai pitäisikö ottaa spurttia jonkin asian suhteen. Yksi kohta ohjelmasta kaipaa lisämuutosta ja se suunnitellaan ennen harkkaa. Lisäksi on pari tiedotusasiaa, jotka pitää muistaa hoitaa. Muuten harjoituksiin voi lähteä vapautunein mielin.

Viikko on sujunut hyvin ja ollaan harjoitussuunnitelman mukaisessa vauhdissa kohti kehitystavoitteita.