EtusivuAjankohtaistaUutisetBlogiMatkalla Gymnaestradaan #7 – Iltanäytös

Matkalla Gymnaestradaan #7 – Iltanäytös

Blogi

Miten syntyy iltanäytöksen koreografia?

Feel It! -iltanäytös valtaa Tampereen Messukeskuksen Tähtiareenan lauantai-illalla 11.6.2022. Feel It! on monipuolisista esittävän voimistelun ja tanssin ohjelmista koostuva näytös, johon osallistuu esiintyjiä jopa 18 kotimaisesta seurasta ja myös ryhmiä niin Tanskasta kuin Saksastakin. Pakilan Voimistelijoista mukana on ennätyssuuri, jopa 150 PNV:läisen lapsen, nuoren ja aikuisen ryhmä.

Mutta miten tällainen suuren moninaisen ryhmän yhteen nivova koreografia syntyy? Nyt tavataan ohjelman suunnitelleet sisarukset ja seuran moniottelijat Filippa Väänänen, Emilia Peuronen ja Karoliina Suokko.

Siskokset ovat olleet voimistelussa monessa mukana jo lapsesta saakka. Filippa isosiskona on näyttänyt esimerkkiä niin voimistelijana, valmentajana, koreografina kuin tuomarinakin ja tätä polkua muut sisarukset ovat seuranneet. Kokemusta näistä tehtävistä heiltä löytyy kansainväliseltä tasolta asti. Nykyään Karoliina voimistelee PNV:n yli 18-vuotiaiden sarjassa kilpailevassa Massimo Jr- joukkueessa ja Filippa ja Emilia ”höntsäilevät” kerran viikossa. Kaikki toimivat myös joukkuevoimistelun tuomareina ja koreografioita he tekevät yhdessä ja erikseen.

Filipan ja Emilian ensikosketus voimistelun suurtapahtumiin tapahtui SYKE100-tapahtumassa ja sen jälkeen suurtapahtumia on heillä kertynyt plakkariin tasaista tahtia – viimeisimpänä Dornbirnin World Gymnaestrada kesältä 2019. Karoliina on suurtapahtumien suhteen vielä ”keltanokka”, toki hänkin lapsena muutamaan sellaiseen on osallistunut.

”Yksi ihanimmista asioista voimistelussa on itseilmaisu ja tunteiden välittäminen liikkeiden avulla”, toteaa Filippa. Tästä syntyikin idea koreografiaan, jota inspiroivat eri tunteet ja niiden ilmentäminen kehonkielellä. Eri pienryhmät edustavat eri tunnetiloja: suru, angsti, ilo ja rakkaus. Lopuksi ohjelmassa nähdään myös kaikkien tunteiden yhteistä euforiaa koko suuren PNV:läisten joukon toimesta. ”Koreografiaa tehdessä hauskinta on ollut heitellä vapaasti ajatuksia ja ideoita siskojen kesken!”, kertoo Karoliina.

Valmistautuminen on edennyt suunnitelmien mukaan, oikein hyvin. ”Otimme huomioon eri-ikäiset ja -tasoiset voimistelijat jo koreografian suunnitteluvaiheessa, minkä ansiosta harjoittelu on ollut sujuvaa”, kertaa Emilia. Haastavaa valmistautumisvaiheessa on tietysti ison esiintyjäryhmän koordinointi. Ihanaa siskoksista on kuitenkin ollut nähdä se, miten hyvällä fiiliksellä kaikki ryhmät ovat harjoituksissa, kun esimerkiksi kilpailevat joukkuevoimistelujoukkueet saavat tehdä jotain kilpailemisen paineesta vapaata. Edessä on vielä pienemmissä ryhmissä ohjelman hiomista sekä muutama yhteisharjoitus, jossa koreografia lopullisesti liimataan yhteen. Yhteen ääneen sisaruksen toteavat:

”Sitten onkin edessä enää ihanaa voimistelukuplaan sukeltamista ja esiintymisen riemua”